Da li nas nedostatak sna čini gojaznim?


Nove studije ukazuju da nedostatak sna izaziva žudnju za kalorijama, da jedemo više i da biramo manje hranljive namirnice.

Rađena su ispitivanja na dvanaest, muškaraca normalne težine, posle noći spavanja i posle noći gde su bili lišeni sna. Oba puta ujutru su im naučnici pokazivali trideset fotografija visokokalorične hrane i trideset fotografija niskokalorične hrane i merili im moždanu aktivnost.

Nakon noći lišene sna ispitanici su na fotografije kalorične hrane pokazali povećanu aktivaciju od 8% u delu mozga koji kontroliše glad , kao i povećan apetit, za razliku nakon noći kada su normalno spavali.

Takođe naučnici naglašavaju da je kumulativni gubitak sna jednako loš kao neprespavana noć. Ako vam je potrebno 7 do 8 sati sna dnevno da bi se osećali odmorno i ako svako veče spavate po sat vremena manje, do kraja nedelje “izgubićete” jednu noć sna.

Redovan i miran san je neophodan, ne samo za dobru liniju nego i za naše pravilno psihofizčko funkcionisanje. Zato ukoliko ne možete da spavate normalnim snom duže od pet dana, obratite se lekaru za pomoć.

Od pomoći takođe može da bude i čaj od matičnjaka, kao i omiljeni trening u Ethnogym-u, posle kog ćete spavati kao beba. 😉

 

Ethnogym makes you healthy!
Brzi linkovi