VIVA MAGAZIN – Rekreacija – Upoznajte RPM


Biciklizam je jedan od najzdravijih sportova, ali za tu vrstu rekreacije imamo sve manje vremena, a i nedostatak biklističih staza je veliki problem za ljubitelje dvotočkaša. Međutim, postoji odlična zamena, odnosno simulacija biciklizma u zatvorenom prostoru nazvana Rpm (Revolutions per minute), koja je deo fitnes koncepta LesMills, jednog od najefikasnijih i najpopularnijih programa za grupno vežbanje u svetu.

Rpm se, dakle, odvija u sali, instruktor vodi trening, a svi učesnici na posebno opremljenim statičnim biciklima prate njegova upustva i ritam, pojavačavaju ili smanjuju otpor, voze brže ili sporije u zavisnosti od „terena”, tako da imate utisak kao da zaista vozite bicikl kroz ravna polja, krivudave staze, uspone, strme nagibe… Tokom treninga koji traje 45 minuta smenjuje se 7-8 muzičkih numera, a svaka je usklađena sa zamišljenim terenom, odnosno ritmom, tako da je vežba puna dinamike, uzbuđenja, ali i znojenja. Ako radite pravilno, možete sagoreti i do 600 kalorija, ali najveći benefit je što se podstiče metabolizam tako da se topljenje masti nastavlja i po završetku treninga, tokom narednih 24 sata. Rpm unapređuje kardiovaskularni sistem, oblikuje noge, bokove i zadnjicu, povećava snagu u nogama i mišićnu izdržljivost, a pri tome ne povećava obim. Plus – budi dobro raspoloženje, pobednički duh i osećaj uspešnosti.za čitavih pet proce-

Les Mills je koncept koji dolazi sa Novog Zelanda i koji se primenjuje u 80 zemalja, u više od 15.000 klubova sa oko 5 miliona učesnika nedeljno. Obuhvata programe Body Pump, Body Combat, Body Attack, Body Step, Body Balance, Rpm, Body Jam, Sh’bam, Body Vive, CX Works, GRIT Series. Svi koncepti su marke zaštićene zakonom i samo licencirani fitnes klubovi mogu da rade po njima.

Što se Rpm-a tiče, Ethnogym je prvi i jedini kulb u Beogradu koji ima ovaj program i svi zainteresovani mogu doći na besplatni prvi trening. Koreografija, odnosno muzika i dinamika treninga menjaju se na svaka tri meseca, tako da nema rutine, niti dosade, što često ubija entuzijazam rekreativaca.

U Ethnogym klubu na raspolaganju su vam i sertifikovani personalni treneri za inidividualni rad ili rad u manjim grupama, pa svako može dobiti najbolji program za sebe, u zavisnosti da li želi da reši problem bolnih leđa, celulita, viška kilograma.

Sve informacije se mogu naći na njihovom sajtu www.ethnogym.com.
Brzi linkovi