Alergijske reakcije


Alergija je preosetljivost na neke supstance, dok je alergijska reakcija odgovor imunog sistema na unete alergene u organizam. Nosioci supstanci (alergena) koji izazivaju alergijsku reakciju mogu biti hrana, spore, delovi tela životinja, otrov insekata, polen itd. U normalnoj situaciji, imuni sistem funkcioniše kao odbrana od štetnih agenasa. Kod većine alergijskih reakcija imuni sistem reaguje na alergen kao na štetni agens. Pri prvom kontaktu sa alergenom organizam produkuje veliku količinu antitela (IgE). Ova antitela su karakteristična za svaki alergen (npr. za različite vrste polena). Molekuli imunoglobulina E (IgE) se u organizmu vezuju za mastocite (ćelije prisutne u mnogim tkivima) i za bazofilne granulocite (ćelije koje se nalaze u krvi). Kada alergen ponovo dospe u organizam, on se vezuje za IgE. Kontakt IgE i alergena predstavlja signal za mastocite i bazofilne granulocite da proizvedu i oslobode faktore inflamacije kao što su histamini, prostaglandini i leukotrieni. Efekat delovanja ovih faktora na različite delove tela izaziva simptome alergijske reakcije.

 

Alergijske reakcije Ethnogym fitness klub i teretana

 

Mnogi ljudi nisu ni svesni da imaju alergijsku reakciju upravo zbog sličnih simptoma koji se mogu javiti i kod najobičnije prehlade. Osnovna razlika između prehlade i alergijske kijavice je što prehlada prolazi za nekoliko dana, a alergija može potrajati mnogo duže. Promenljivo vreme u martu i aprilu može dovesti do infekcija disajnih puteva, a sa druge strane, dolazak proleća i cvetanje drveća  povećavaju rizik od pojave polenskih alergija. Zrna polena su tada prisutna u velikoj koncentraciji i simptomi alergijske kijavice su najjači.

 

U proleće alergije najčešće izazivaju breza i neke vrste vrbe, u leto divlji pelen, a od avgusta do oktobra korov ambrozije. Kijanje, zapušen nos, curenje, svrab i crvenilo očiju su tipični simptomi za alergije. Ako je reč o alergiji, kašlja nema, dok je kod prehlade često prisutan i suvi i produktivni kašalj. Blago povišena temperatura je prisutna samo kod prehlade. Obilna nosna sekrecija je prisutna u oba slučaja, ali je kod alergija ta sekrecija  bezbojna i vodenasta.
Brzi linkovi