Blagotvoran uticaj kefira na zdravlje


Kefir je mešavina bogata probioticima koja je poznata kao tradicionalni lek jer pospešuje rad intestinalnog trakta, detoksikuje i snižava nivo holesterola u krvi.
Januar je period kada organizam ima potrebu da se ,,vrati u normalu” nakon novogodišnjih i božićnih trpeza i preterivanja. Prazničnim jelima smo preopteretili jetru i stomak, stoga je neophodno pročistiti organizam. U te svrhe se preporučuje gorko povrće, kompoti, prirodni jogurt i svakako kefir, koji je izvanredna namirnica za dijetu tokom januarskih dana.

Kefir je napitak koji se dobija fermentacijom mleka i granulama kefira, koje su sačinjene od živih kultura i probiotskih gljivica. Mešavina fermentisanog mleka i pomenutih gljivica daje napitak koji sadrži nutrijente, polisaharide, proteine i lipide. Kefir ima zaista dugu tradiciju, a naročito je u upotrebi u istočnoazijskim zemljama. Kiselkastog je ukusa, ima blagi ukus kvasca i mnogo pozitivnih svojstava i uticaja na zdravlje. Sam naziv ovog proizvoda potiče od jermenske reči ,,keif” i označava blagostanje.

 

Kefir – čisti organizam i pomaže pri mršavljenju

 

Pored probiotika koji su pogodni za stomak (minimum 40 različitih), kefir sadrži i vitamine, naročito iz grupe B, minerale (kalcijum, kalijum, magnezijum, fosfor) i proteine. Kefir nije kaloričan i ne sadrži laktozu, tako da ga mogu konzumirati osobe koje su netolerantne na laktozu. Kada je reč o vitaminima B, najzastupljeniji je B9 (folna kiselina), koji je neophodan dodatak ishrani ne samo u trudnoći, jer sprečava deformacije fetusa, već i u menopauzi. Tada je vrlo koristan za sprečavanje osteoporoze i naglih emocionalnih promena tipičnih za period klimaksa. Takođe, kombinacija vitamina B sa magnezijumom i kalcijumom čini kefir odličnim saveznikom nervnog sistema koji se uspešno bori protiv lažne gladi i potrebom za hranom van obroka, koja se intenzivira tokom zime.

 

Zašto piti kefir svakodnevno?

 

– Kefir podstiče varenje i sprečava konstipaciju;
– Uklanjajući toksine, poboljšava imuni sistem i metaboličke funkcije;
– Studije pokazuju da je veoma delotvoran u smanjenju holesterola;
– Takođe se može koristiti u lečenju bronhitisa, upale jetre, problema sa stomakom, bubrezima, bešikom.
Na osnovu toga se zaključuje da je kefir odličan način da se pobedi abdominalna nadutost i limfna stagnacija.

 

Brojna pozitivna svojstva kefira i blagotvoran uticaj na zdravlje čine ovaj napitak nezamenljivom namirnicom za zimski doručak.
Brzi linkovi