Da li idete na Pilates?


Sta je pilates i koji su njegovi benefiti?

 

Pilates je inovativni sistem vežbe duha-tela razvijen na principima Džozefa Pilatesa (Joseph Pilates).
Pilates značajno menja izgled vašeg tela, kako se ono oseća i ponaša. Gradi snagu bez dodatnog napora, stvarajući vitko telo s zategnutim butinama i ravnim stomakom. On uči telo dobrom držanju i jednostavnim pokretima. Pilates poboljšava fleksibilnost, snagu i ekonomičnost kretanja. On čak može pomoći u ublažavanju bola u ledjima. Profesionalni plesači koriste dobrobiti Pilatesa već decenijama. Vrhunski atletičari ga koriste za snagu, fleksibilnost i prevenciju povreda. Razvijen iz, pre svega, tehnika za rehabilitaciju, Pilates je bezbedan, suptilan sistem vežbi pri čemu se koriste strunjača ili odgovarajuća oprema, koji će vam pomoći da izgledate i da se osećate najbolje što je moguće. Bez obzira na vaše godine ili kondiciju, Pilates će vam odgovarati.

 

Osvežavajući trening za duh i telo

 

Pilates povezuje duh i telo. Naglašavajući značaj pravilnog disanja i držanja kičme I koncentrišući se na lagane, usporene pokrete, vi u stvari postajete svesni svoga tela – kako se ono oseća, gde je u prostoru I kako da kontrolišete njegove pokrete. Pravilno disanje je ključno i omogućava da izvedete pokrete s maksimalnom snagom i efikasnošću. Poslednje ali ne manje važno – sposobnost da pravilno dišete može umanjite stres!

Izgradnja zategnutih i fleksibilnih mišića na dug rok

Uobičajeni treninzi obično dodvode do stvaranja kratkih, velikih mišića, koji su najviše skloni povredama. Pilates ih isteže i jača, poboljšavajući njihovu elastičnost. Telo izbalansirane snage i fleksibilnosti je manje sklono povredama!

 

Razvijte čvrst “core” – ravan stomak i snažna leđa

 

Pilates vežbe razvijaju snažan “core” ili centar tela. “Core”  se sastoji od dubokih trbušnih mišića i mišića najbližih kičmi. Kontrola se postiže istovremenom kontrolom trupa, karlice i ramenog pojasa.
Kreirajte ravnomerno zategnuto telo i sprečite sportske povrede
Uobičajenim vežbanjem slabi mišići obično postaju slabiji, a jaki još jači. Rezultat toga je mišićni debalans – osnovni preduslov povreda I hroničnog bola u ledjima. Pilates deluje na celo telo, čak i zglobove i stopala. Nijedna grupa mišića nije previše ili premalo izvežbana. Vaša celokupna muskulatura je podjednako izbalansirana što pomaže da uživate u svakodnevnim aktivnostima i sportu, još lakše i sa manje šanse da se povredite.

 

Budite sigurni i bezbedni

 

Nijedan drugi sistem vežbi nije toliko nežan prema vašem telu, istovremeno ga izlažući napornom treningu. Mnoge vežbe se izvode u sedećem položaju i manje su intenzivne. Pilates je toliko bezbedan da se koristi u fizikalnoj terapiji povreda u rehabilitacionim centrima.

 

Prihvatite izazov

 

Pilates je veoma fleksibilan način vežbanja. Postoje različiti nivoi težine vežbi od početnog do naprednog. Počnite sa treningom koji vam sada najviše odgovara i povećavajte intenzitet kako stičete bolju kondiciju.

 

 
Brzi linkovi