Fizička aktivnost i njen uticaj na mršavljenje?


Već desetinama godina izloženi smo stalnoj kampanji da je glavni razlog toga što smo u proseku sve deblji, naš stil života u kome uglavnom sedimo, na poslu, kući i nemamo dovoljno fizičke aktivnosti. Da li je zasta tako?

 

Ne postavlja se pitanje da li je fizička aktivnost za Vas korisna ili ne. Nedvosmisleno je dokazano da fizička aktivnost donosi brojne zdravstvene koristi. Međutim, pravo je pitanje koliko ono zaista utiče na to da li ćete, kada to budete hteli, smršati ili ne.

 

Grupa britanskih stručnjaka je ovom pitanju posvetila editorijal koji je objavljen u Britanskom žurnalu sportske medicine. Oni su u svom tekstu istakli da na različite poruke koje se mogu čuti u vezi uloge dijeta i vežbanja u zdravom načinu života imaju uticaj različite interesne grupe kao što je, pre svega, prehrambena industrija.

 

Oni ističu da, prema njihovom mišljenju, fizička aktivnost skoro da nema nikakav uticaj na gubljenje težine. Pri tome, oni jasno razlikuju fizičku aktivnost i vežbanje. Fizička aktivnost se sastoji od niza nestruktuiranih aktivnosti kao što je šetnja ili šetanje psa, dok vežbanje podrazumeva planirane, struktuirane i aktivnosti koje se ponavljaju, kao što je trčanje, vežbe sa tegovima…Iako se u oba slučaja troše kalorije, oni smatraju da postoje bitne razlike, i da fizička aktivnost skoro uopšte ne pomaže u procesu gubljenja kilograma, dok vežbanje ima određeni uticaj. Međutim, i kod vežbanja, njegov intenzitet kod većine ljudi nije dovoljan da bi imalo značajan uticaj.

 

Prema njihovom mišljenju, mnogo značajniji faktor gubljenja kilograma, jeste promena načina ishrane i prelazak sa hrane pune šećera i nezdravih masti, na velike količine voća i povrća i zdrave namirnice. S druge strane, mnoge studije, ističu vežbanje kao ključan faktor procesa mršavljenja.

 

Kao i obično, istina je negde između. Ako ste odlučili da vežbate, ali ne promenite način ishrane, nemojte očekivati čudo. Vežbanje će u svakom slučaju imati pozitivan uticaj na Vaše zdravlje, ali ćete brzo postati frustrirani time koliko ste kilograma izgubili, posebno ukoliko je želja da smršate bila glavni razlog zbog koga ste počeli da vežbate. Ako počnete da držite dijetu, a da istovremeno ne vežbate, nećete imati sve pozitivne uticaje koje vežbanje ima na Vaše zdravlje, a u procesu mršavljenja ćete gubiti manje masti, a više mišićne mase. Pravi put ka Vašem novom, zdravom životu jeste promena načina ishrane uz pravilno vežbanje sa trenerom koji će način vežbanja prilagoditi Vašim potrebama i željenim rezultatima.

 

Izvor: www.trcanje.rs

 
Brzi linkovi