Kako obuzdati želju za slatkišima


Želja za slatkišima je jedna od najvećih prepreka kada su u pitanju dijete i mršavljenje. Zvuči paradoksalno, ali unošenjem prostih ugljenih hidrata kojih ima u slatkišima nivo šećera u krvi se brže smanjuje . Konzumiranjem slatkiša ili belog šećera, pak, stvaraju se ogomne količine insulina, hormona koji tu količinu šećera pretvara u rezervnu energiju: masne naslage. Takva masovna eliminacija glukoze iz krvi aktivira osećaj gladi, zahvaljujući naglom sniženju glikemije. Organizmu ponestaje energija koju proizvodi glukoza i u tim okolnostima se stvara potreba za slatkišima. Kada se pojede slatkiš, otvara se začarani krug u kom se stimuliše lučenje insulina, koji direktno dovodi šećerdo ćelija, pobuđujući zelju za slatkišima. Na osnovu toga se može zaključiti da ako je smanjeno lučenjeinsulina, smanjen je osećaj gladi, a samim tim i mogućnost gojenja. Takođe, konzumacija šećera menja hemijski sastav krvi. Ustupiti mesto složenim ugljenim hidratima umesto šećerima ključan je savet da bi se održao konstantan nivo šećera u krvi i izbegla gojaznost.

 

 

Neki od prirodnih načina kako obuzdati  želju za slatkišima:

 

 

–          izlagati se sunčevoj svetlosti bar 20 minuta dnevno, jer je ona ključna za lučenje serotonina, koji kontoliše želju za slatkišima, a pritom obezbeđuje smirenost. Ukoliko radite u kancelariji, preporučljivo je da sedite pored prozora.

 

–          svakodnevnim konzumiranjem kuvanog, lisnatog povrća (spanać, blitva,…) smanjuje se potreba za čokoladom.

 

–          zeleni čaj pomaže u održavanju nivoa šećera, smanjuje osećaj gladi i naročito potrebu za slatkišima.

 

–          uvrstiti u dijetu namirnice koji sadrže omega 3, magnezijum, list morača li koren sladića koji kontrolišu potrebu za slatkim.

 

–          preporučuje se da doručak bude slan, sa integralnim hlebom, tanko nasečenim.

 

–          izbegavati i veštačke zaslađivače, jer telo može reagovati na njih kao da je u pitanju šećer.

 

–          šećerna trska se ne razlikuje od belog šećera – oba su jednako štetna.

 

–          jesti češće da bi se izbegao disbalans šećera u krvi i iznenadni napadi gladi.

 

Izvor: www.mrsavljenje.co
Brzi linkovi