Postoji li idelan tajming treninga


Da li si jutarnji tip i treniraš već u zoru ili ti baš prija vežbanje pred spavanje? Istina je da ne postoji nijedno verodostojno istraživanje koje bi moglo da poljulja tvoj stav prema tajmingu treninga.

Sprovedena su brojna istraživanja oko savršenog doba dana za treniranje, ali je činjenica da ne postoji definitivan i konačan dokaz da je treniranje bolje ujutru, u podne ili uveče. ‘’Ako želiš da izvučeš ono najbolje iz treninga, jednostavno treniraj kad tebi najviše odgovara.’’ rekao je Bryce Hastings, direktor Les Mills istraživanja.

‘’Naravno, postoji mogućnost da će tvoje telo sagorevati kalorije drugačije u različito doba dana, ali će te razlike biti minimalne u odnosu na to kakve benefite ostvaruješ vežbajući redovno. Koliko ćeš imati prednosti od svakog treninga je usko povezano sa količinom i brojem tvojih redovnih fizičkih aktivnosti.’’ dodao je.

Ako svoj raspored treninga prilagodiš vremenu koje tebi najviše odgovara, postoji puno veća verovatnoća da ćeš u njima istinski uživati. Kada uživaš u treningu, onda ti ponovo vraćanje na trening ne predstavlja problem, a na taj način stvaraš naviku. Jednom kada vežbanje postane tvoja navika i životni stil, rezultati neće izostati.

 

JUTRO, POPODNE, VEČE? KOJE JE NAJBOLJE VREME ZA TRENINGE?

 

Kada govorimo o stvaranju navike, mnogo ljudi tvrdi da su za to najbolji jutarnji treninzi. Ako treniraš ujutru, treninzi će biti tvoj prioritet zbog toga što ih vremenski stavljaš pre svih ostalih i postoji najmanja šansa da te nešto omete ili da pronađeš izgovor. Kao rezultat toga, veća je šansa da ćeš ostati istrajan. Međutim, tajna dobrog jutarnjeg treninga je u tome da se probudiš svež i spreman. Rad za kompjuterom do kasno uveče kao i kasne večere mogu da spreče tvoje telo da se dobro odmori, kao i da buđenje učine mnogo težim.

Ako si ipak previše povezan sa ’snooze’ dugmetom na svom telefonu, i to je ok. Jednostavno isplaniraj treninge kasnije u toku dana. Verujemo da je popodnevni trening odličan za podizanje energije za svakodnevne aktivnosti, a uz to će i podići produktivnost.

Vežbanje uveče može da bude odlično za oslobađanje od stresa koji se nagomila u toku dana. Ako si u toku dana pazio na svoju ishranu i hidraciju tela, stvaraš veliku šansu da odradiš odlične treninge.

Važno je da znaš da smo svi drugačiji. Za planiranje odličnog tajminga potrebno je malo eksperimentisati, zato je dobra ideja da, za početak, isti trening uradiš u različito doba dana. Vodi se osećajem koji imaš dok vežbaš i prema tome napravi svoj raspored. Ako u određenom vremenu shvatiš da se osećaš posebno dobro, onda to znači da je tvoje telo odlučilo koje je njegovo najbolje vreme za treniranje.

Originalan tekst možete pogledati na: http://lesmills.rs/postoji-li-idealan-tajming-treninga/

 

Izvor: www.lesmills.rs
Brzi linkovi