PRAZNIČNA TRPEZA – BOGATA a ZDRAVA!


U tradiciji našeg naroda je da za praznike poput slava, Nove godine i Božića,  spremamo izuzetno ukusna, ali i poprilično nezdrava i masna jela. Setite se samo koliko majoneza i pavlaka, koje obiluju  zasićenim masnim kiselinama stavljamo u one prekrasne i šarenolike salate poput ruske, mimoza salate i drugih. Mame one poglede, „meškolje se“  zajedno sa vrućim pečenjem, pa sarmicama, pa  nam prizivaju  neke divne , tople, ušuškane uspomene iz detinjstva. O mirisu pršutica i dimljenog suvog mesa, i pucketanju drveta u peći, tek da ne govorimo!  Ko bi odoleo?

 

I zaista praznična trpeza treba da bude vesela, topla i bogata!  Medjutim, postoji par trikova da ukus i bogatstvo ne izostanu a da sve bude makar sa manje masti i soli, ili bar sa onim dobrim mastima – polinezasićenim. Evo kako:

  • Spremate na maslinovom ili kokosovom ulju (kokosovo ako grejemo, preko 180 stepeni, do 180 i u salate maslinovo). U jelima je 1 kašičica ulja po osobi dovoljna jer će biti dosta jela!
  • Crvena mesa zamenite npr. ćuretinom, koja je sočnija, a zdravija čak i od piletine, osim ako pilence nije 100% domaće.
  • Sarmice npr. bez crvenog mesa – punjene žutim ili integralnim pirinčem i začinskim biljem – ruzmarin, origano itd. Mogu biti i od zelja ili vinove loze.
  • Salate pre svega -vitaminske- da obiluju povrćem poput šargrarepe, rukole, kupusa, zelene salate – sa dodatkom dressing-a od nemasnog grčkog jogurta (0% m.m.) koji je kremast poput pavlake, ili ako u vašem marketu nema takvog- napravite mešavinu Ella sira i kiselog mleka sa maksimalno 2,8% m.m..  Salate od povrća treba da zauzimaju polovinu vašeg tanjira, a ostatak sva ostala jela.
  • Rižoto sa morskim plodovima ili pečurkama i malo belog vina ili prebranac bez mesa i sa smanjenom količinom ulja su izuzetno hranljiva i zdrava jela kojima sigurno treba naći mesto na prazničnoj trpezi.
  • Grilovano povrće ili dinstano na malo ulja i belog luka, sa ruzmarinom i malčice belog vina – kao savršen prilog mesima.
  • Pite po mogućstvu pravite od heljdinih kora i punite povrćem poput spanaća, praziluka itd. ili pečurkama. Izbegnite jaja ako možete, i gledajte da bude više fila a manje kora. Kore, sir i ulje su kalorični sastojci jedne pite. Srećom postoje i sitni ili zrnasti sirevi, ili rikota sa niskim sadržajem masti i  kod nas na tržištu (prave Imlek, Megle, Premia itd.)
  • Šunku zamenite barenom piletinom, tunjevinom iz prirodnog soka (vode, ne iz ulja) ili ćurećim prsima. Uvek je bolje birati sveže meso umesto suhomesnatog  ili dimljenog, jer se njima pridodaje pojačivač ukusa poput mononatrijum glutaminata ili nitrata. Čak i kad je domaće, sušenouglavnom  je jako slano, te je bolje da birate neke manje slane varijante poput pečenice umesto npr. njeguškog pršuta.
  • Kolači starinski – domaćinski! Oni su uglavnom  zdraviji od ovih kremastih, koje naše bake zovu još i „novokomponovanim“. Dakle, neki integralni ili polu integralni mesečići,  medenjaci, urmašice, baklava sa steviom kao zasladjivačem i heljdinim korama umesto belih kora  ili vanilice spremljene sa maslinovim  uljem umesto masti i od polu – integralnog brašna su vrlo slične varijante originalnih kolača , a zdravije.
  • Piće: ili kisela voda sa naceđenim limunom ili vino/ pivo. To su najprirodnija i najmanje kalorična pića. Sokove i gazirane i negazirane izbegnite, jer je količina šećera u njima šokantno velika. Čaša do dve vina ili piva su prava mera. Ukoliko mešate ova pića sa kiselom vodom onda možete popiti i malo više.

 

Crno vino je bogato taninima i antioksidansima koji ublažavaju štetni uticaj zagađivača vazduha, masti i pušenja, dok je belo „diet“ tj. manje kalorično. Roze je takodje dobra opcija jer se lepo meša u špricer sa kiselom  vodom, pa nas duže osvežava uz manje unešenog alkohola.

 

Prijatne i zdrave predstojeće praznike vam želi Ethnogym !

Kristina Dmitrovic Ethnogym Fitness klub i teretana

Piše: Kristina Dmitrović Msc of Clinical Nutrition

Harokopeio University, Athens)

Bsc of Molecular Biology &Genetics

 

c0660e088a1230247240cc6ca2be1c33_view_article

 
Brzi linkovi