Resveratrol


Svi smo mnogo puta čuli ili pročitali da je francuska ishrana izuzetno obilna i masna a da je, s druge strane,  pojava bolesti srca i krvnih sudova kod Francuza znatno manja u odnosu na ostale evropske narode ili recimo, u odnosu na Ameriku.

 

1990. godine je prvi put javno objavljen članak u kom se ističe važnost konzumiranja crnog vina u mediteranskoj ishrani, naročito francuskoj. Nakon toga su mnogi naučnici krenuli da istražuju sastojke namirnica mediteranske ishrane i tako je otkriven resveratrol.

 

Resveratrol je sastojak crnog grožđa, nalazi se u njegovoj koži i štiti ga od pojave plesni ( mada se može naći i u drugim bobičastim plodovima, šljivama, kakau ili kikirikiju ). To je prirodni antioksidans koji u organizmu deluje tako sto utiče na smanjenje agregacije trombocita i utiče na prohodnost i fleksibilnost krvnih sudova, a to je od velikog značaja za zdravo funkcionisanje kardiovaskularnog sistema. Resveratrol se ubraja u jake antioksidanse, a ima celi niz blagotvornih uticaja na zdravlje: sprečava slabost srčanog mišića, usporava zgrušavanje krvi, sprečava nastajanje naslaga na mozgu i krvnim sudovima. Mehanizam delovanja resveratrola nije do kraja objašnjen. Neka istraživanja dovode upotrebu resveratrola u vezu s produženjem životnog veka testiranih životinja. Najvažnija primena resveratrola vezana je za zaštitu krvnih sudova i srca.

 

Naime, resveratrol sprečava/ograničava srčanu fibrozu. To je stanje izazvano povišenim  krvnim pritiskom, a sastoji se od naglog aktiviranja ćelija koje luče kolagen pa vremenom izazivaju zadebljanje srčanog misica. U takvim okolnostima srce sve teže pumpa i nastaju tegobe koje mogu dovesti do letalnog ishoda.

 

Resveratrol blagotvorno deluje i na funkciju mozga. Rađena su istraživanja u kojima je zabeleženo da dnevno uzimanje dodataka ishrani sa resveratrolom značajno smanjuju pojavu neuroloških bolesti. Smanjuje i pojavu upalnih bolesti creva a smatra se odličnim saveznikom i u borbi protiv gojaznosti i prevenciji dijabetesa.

 

Zato, ne samo da je prijatno uživati u čaši dobrog crnog vina nego je i dobro za naše zdravlje. Živeli !

 

Prijatan dan želi Vam Ethnogym.
Brzi linkovi