Šta da grickate, a da se ne ugojite


Ako spadate u osobe koje jedu iz dosade ili jednostavno stalno imate potrebu da nešto grickate ne morate se odvraćati od tih navika, ali bitno je paziti šta jedete.
Grickalice poput Čipsa, grisina i slično jako loše utiču na vašu liniju ali postoji nekoliko odličnih alterinativa koje ne samo da možete već bi i trebalo da konzumirate često.
Bademi: Bogati kalijumom, magnezijumom i proteinima bademi su dobro došli u vašu ishranu. Iako zdravi treba ih konzumirati u manjim količinama, veće količine mogu formirati salo.
Susam: Iako ne tako česta grickalica uz utakmicu vrlo je zdrav i poželjan u ishrani. Bogat je gvožđem, magnezijumom, bakrom i kalcijumom. Poboljšava imunitet i smanjuje nivo lošeg holesterola u krvi.

 

Orah: Ovaj orašasti plod sadrži jako visok procenat ulja, oko 60% ali i proteina i ugljenih hidrata 15-15. Redovnim konzumiranjem oraha može se sniziti nivo lošeg i povisiti nivo dobrog holesterola.
Suncokret: Seme ove biljke obiluje proteinima (oko 25%), a sadrži i ugljene hidrate (oko 20%). Povoljno utiče na stres, nesanicu i depresiju, a takođe sadrži i više nego potrebne vitamine a,b,d i e.
Lešnik: Odličan izvor proteina sa jako malo masti i ugljenih hidrata. Sadrži i dosta vitamina a,b i e. Vrlo zdrava namirnica, često korišćena u farmaceutskoj industriji.

 

 

Izvor:  www.fitneskutak.com
Brzi linkovi