Vitamin B12


Vitamin B12, naziva se još „kobalamin“ i „cijanokobalamin“. Vitamin B12 i  folna kiselina su neophodni za proces eritropoeze tj. za stvaranje crvenih krvnih zrnaca ( eritrocita ). Takođe, ova dva vitamina utiču na imunu funkciju i na raspoloženje. Vitamina B12 stimuIiše rast i stimuliše formiranje i sazrevanje eritrocita. Vitamin B12 , kao i drugi B vitamini, ima važnu ulogu u pretvaranju masti, ugljenih hidrata i belančevina u energiju. Presudan je za produkciju RNK i DNK kao i mijelina, koji stvara zaštitni omotač oko nerava. Uobičajeni uzrok deficita nije nedostatak vitamina u ishrani, već odsustvo tzv. unutrašnjeg faktora koji normalno luče parijetalne ćelije gastričnih žlezda a koji je neophodan za apsorpciju vitamina B12 u želucu. Posledica tog nedostatka je pojava perniciozne anemije. Bolest se razvija postepeno i sporo napreduje.

Klasični simptomi su malaksalost, zamor, lupanje srca, koža postaje bleda. Dolazi do gubitka apetita i pojave digestivnih problema. Zapažaju se promene u raspoloženju, poremećaj pamćenja, parestezije ekstremiteta, naročito nogu, u vidu trnjenja i bockanja. Takođe, javljaju se bolovi u nogama i otežan hod, a vrlo retko nastaje oduzetost nogu i poremećaj pražnjenja bešike. Poseban simptom nedostatka vitamina B12 je demijelinizacija velikih nervnih vlakana kičmene moždine, a posledica toga je značajan gubitak perifernog senzibiliteta. U teškim slučajevima je moguća i paraliza.

 

Vitamin B12 se nalazi u namirnicama životinjskog porekla, smatra se da ovog vitamina slabo ima u namirnicama biljnog porekla. Dobri izvori su riba, školjke, mlečni proizvodi, jetra, bubrezi, jaja, teletina, svinjetina.

Vegetarijancima se preporučuje dovoljna upotreba jaja i mlečnih proizvoda da bi dobili potrebne količine vitamina B12. Vegani i makrobiotičari treba da povedu računa o unosu ovog vitamina, a mnogi od njih se odlučuju za dodatni unos u vidu suplemenata vitamina B12. Povećane količine vitamina B12 su potrebne deci u periodu rasta i razvoja, trudnicama, dojiljama, starijim osobama kod kojih je smanjena produkcija unutrašnjeg faktora u želucu neophodnog za apsorpciju vitamina B12.

 
Brzi linkovi